Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παιχνίδι στους εξωτερικούς χώρους και στην φύση

 


«Πίσω από κάθε παιδί που εκδηλώνει την περιέργεια για το περιβάλλον διαφαίνεται ο εκκολαπτόμενος επιστήμονας που συλλέγει δείγματα και πειραματιζεται.» 

WWF (World Wide Fund for Nature)


Οι υπαίθριες δραστηριότητες αφορούν κάθε είδους βιωματική δράση που πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη εξωτερικών χώρων για παιχνίδι :


Το φυσικό περιβάλλον (αφορά χώρους που δεν έχουν διαμορφωθεί από τον άνθρωπο (πχ δάσος, θάλασσα, λιβάδι, βουνό κτλ.)

Το διαμορφωμένο εξωτερικό περιβάλλον (αφορά χώρους διαμορφωμένους από τον άνθρωπο (πχ πάρκο, αυλή σχολείου, κήπος σπιτιού κτλ. )


Γιατί το παιχνίδι στους εξωτερικούς χώρους είναι σημαντικό;


Βοηθάει την ανάπτυξη τομέων όπως :

1. Ανάπτυξη και εξάσκηση κινητικών δεξιοτήτων

2. Αισθητηριακή επεξεργασία

3. Αυτορύθμιση

4. Περιέργεια

5. Περιβαλλοντική ευαισθησία

6. Κοινωνικοποίηση



Ιδέες για υπαίθρια παιχνίδια


Παιχνίδια κίνησης και δράσης:

Κυνηγητό, κρυφτό, παιχνίδια με μπάλα, σχοινάκι, κούνια, ισορροπία, αναρρίχηση, παραδοσιακά παιχνίδια ( περνά περνά η μέλισσατ, τυφλό μύγα κτλ ) και κάθε παιχνίδι που δίνει την ευκαιρία στο παιδί να εμπλακεί σε κινητικές δραστηριότητες.

Messy play /sensory play (αισθησιοκινητικό παιχνίδι ):

Υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: άμμος, λάσπη, νερό, αφρός, πέτρες, κλαδιά, φύλλα, λουλούδια, κοχύλια, ανακυκλώσιμα υλικά, (μπουκάλια, πλαστικά ποτηράκια κτλ) , κουβαδάκια και οτιδήποτε άλλο αποτελέσει έμπνευση για τα παιδιά. Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας μπορείτε να φτιάξετε έναν λασπόλακο, μια λασποκουζίνα, τα παιδιά μπορούν να σκάψουν τούνελ στην άμμο, να χτίσουν κάστρα, να κατασκευάσουν γλυπτά. Αφήστε τους μικρούς δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με τα φυσικά υλικά και να ανακαλύψουν νέους τρόπους διαχείρισης τους.



Παιχνίδια παρατηρητικότητας:

Μαζέψτε με τα παιδιά υλικά από την φύση (πέτρες, κλαδιά ,φύλλα και άνθη σε διάφορα μεγέθη καιχρώματα ) και ταξινομήστε τα ανάλογα το χρώμα, το μέγεθος, την υφή. Συλλεξτε φύλλα και άνθη και φτιάξτε ένα φυτολόγιο (το φυτολόγιο μπορεί να είναι θεματικό (πχ συλλογή από κόκκινα λουλούδια ή συλλογή από παράξενα φύλλα ). Αποτυπώστε με χρώμα σε χαρτί τα φύλλα των δέντρων και παρατηρήστε τις διαφορές.

Το κυνήγι του κρύμμενου θησαυρού:

Διοργανώστε ενα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, διαμορφωμένο στον εξωτερικό χώρο που βρίσκεστε. Φτιάξτε μια λίστα από εικόνες που βρίσκονται στον χώρο και αφήστε τα παιδιά να εξερευνήσουν και να βρουν τα κρυμμένα στοιχεία.

Καλλιτεχνικά:

Δημιουργήστε κολλάζ καιζωγραφιές με την παλέτα της φύσης χρησιμοποιώντας χώμα, φύλλα, άνθη, κλαδιά, νερό. Ζωγραφίστε με κιμωλία τον τοίχο της αυλής. Φτιάξτε έναν ' τοίχο μουσικής ' κρεμώντας μελωδούς, κουδουνάκια και οποίο άλλο αντικείμενο κάνει θόρυβο.

Περιβαλλοντικές δραστηριότητες:

Φτιάξτε τον δικό σας λαχανόκηπο. Φυτέψτε γλαστρούλες με αρωματικά φυτά. Κατασκευάστε σπιτάκια και ταΐστρες για τα πουλιά.

Χαλάρωση:

Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος και παρατηρήστε τα σύννεφα κα τα έντομα. Ακούστε τους ήχους της φύσης!




Να έχουμε υπόψη:

Περιορίστε την χρήση της οθόνης.

Διαμορφώστε έναν χώρο στην αυλή ή στο μπαλκόνι όπου το παιδί θα μπορεί να παίζει, να εξερευνήσει, να δημιουργήσει.

Θα ήταν ιδανικό τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον 30λεπτά εξωτερικού παιχνιδιού κάθε μέρα.

Βγάζετε τα παιδιά έξω για παιχνίδι, όλες τις εποχές του χρόνου γιατί όπως λένε οι Σκανδιναβοί 'Δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχουν μόνο κακά ρούχα'.



Γκαγκατσούδη Νικολέττα, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής -Βοηθός Εργοθεραπείας
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Αλκυόνη (ο μύθος, φύλλα εργασίας & κατασκευές)

  Όλοι μας ξέρουμε τις ηλιόλουστες, αλκυονίδες ημέρες οι οποίες εμφανίζονται το διάστημα μεταξύ 15 Δεκεμβρίου με 15 Φεβρουαρίου όπου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι και 15 βαθμούς Κελσίου. Αλλά από που πήραν το όνομά τους;  Ο ΜΥΘΟΣ Σύμφωνα με το μύθο, η Αλκυόνη πριν γίνει πουλί, ήταν μια πεντάμορφη κοπέλα, κόρη του Αίολου, του θεού του ανέμου και της Ενάρετης.  Η Αλκυόνη ήταν παντρεμένη με τον Κύηκα κι ήταν τρισευτυχισμένη. Περνούσαν τόσο όμορφα , που άρχισαν να πιστεύουν σιγά – σιγά ότι δεν είναι κοινοί θνητοί, αλλά ισάξιοι με τους 12 Θεούς του Ολύμπου. Ο Κύηκας θεώρησε τον εαυτό του ισάξιο του Δία και η Αλκυόνη πίστευε πως ήταν ισάξια της Ήρας. Μάλιστα άρχισαν να αποκαλούν ο ένας τον άλλο με τα ονόματα των Θεών. Αυτό προκάλεσε την οργή του Δία . Όταν το έμαθε θύμωσε τόσο πολύ, που έριξε έναν κεραυνό στο καράβι του Κύηκα κι αυτός μη μπορώντας να παλέψει με τα μανιασμένα κύματα, πνίγηκε. Η Αλκυόνη περίμενε τον άνδρα της στο ακρογιάλι και καθώς περνούσε η ώρα κι ο καιρός η αγων...

Η αμυγδαλιά (ο μύθος, φύλλα εργασίας, κατασκευές κλπ.)

  « Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά.....»  σίγουρα θα σας είναι γνωστός αυτός ο στίχος! Και με ένα τέτοιο όμορφο δέντρο με τα πανέμορφα άνθη του πως να μην είναι θεματική ενότητα στο σχολείο μας "ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ" . Η "Νυφούλα του χιονιά».... που μας θυμίζει πως πάντα υπάρχει ελπίδα!!!!  Δείτε το θέμα αναλυτικά :  ΕΙΣΑΓΩΓΗ   Σε κάθε εισαγωγή μιας θεματικής ενότητας γίνεται παρουσίαση με πίνακες αναφορές που βρίσκουμε μέσα από το διαδίκτυο. Βλέπουμε το δέντρο αμυγδαλιά, τα μέρη του & που βρίσκουμε τα αμύγδαλα στη καθημερινή μας ζωή.  Μαζί με τους πίνακες αναφοράς βλέπουμε & πίνακες ζωγραφικής μεγάλων ζωγράφων με θέμα την αμυγδαλιά.  Κλαδιά ανθισμένης αμυγδαλιάς – Vincent van Gogh 1890 Ανθη στις αμυγδαλιές και χελιδόνι – Walter Crane Ανθισμένο κλαδί αμυγδαλιάς – Antonio Mancini 1876 Αμυγδαλιές σε ανθοφορία – Achille Lauge – 1909 Μάζεμα ανθών αμυγδαλιάς – John William Waterhouse 1916 Τοπίο με ανθισμένη αμυγδαλιά (μελέτη) – John William Godward 1912 ...

Τα ρούχα του χειμώνα (φύλλα εργασίας & κατασκευή ανά βήμα)

 Την πρώτη εβδομάδα μετά την επιστροφή μας στη σχολική τάξη με το νέο έτος, ασχοληθήκαμε στο σχολείο μας με το θέμα "ο Χειμώνας" & πιο συγκεκριμένα με τα χειμωνιάτικα ρούχα.  Αναφερθήκαμε στις 4 εποχές και αναλύσαμε τα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα (αέρας, βροχή, χιόνι, παγωνιά, χαλάζι). Έτσι καταλήξαμε στον λόγο για τον οποίο φοράμε  ζεστά ρούχα & αξεσουάρ αυτή την κρύα εποχή όπως (σκούφο, γάντια, κασκόλ, πουλόβερ, αδιάβροχα, χοντρές ψηλές κάλτσες, μπουφάν, παλτό, μπότες).  Μάθαμε επίσης και το τραγούδι από το λογοτεχνικό ανθολόγιο της Ρ. ΚΑΡΘΑΙΟΥ σε ρυθμό όπως το "γύρω γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης: Γύρω γύρω όλοι χιόνια στο περβόλι άσπρα γίναν τα κλαριά άσπρα στρώθηκαν χαλιά κι το χιόνι απ’ έξω με καλεί να παίξω. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Μια εύκολη και ευχάριστη, δημιουργική κατασκευή για το συγκεκριμένο θέμα: ( προσωποποιημένη χειροτεχνία με χιόνι από τέμπερα ) Δείτε την κατασκευή ανά βήμα! Παίρνουμε λευκή τέμπερα & χαρτόνι κανσόν Α4 σε σκούρο χρώμα (ώ...

Μέρα - Νύχτα (φύλλα εργασίας & κατασκευές βήμα - βήμα)

  Άλλη μια θεματική ενότητα που αναλύσαμε  στο σχολείο μας ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ είναι «Μέρα - Νύχτα». Μέσα από πίνακες αναφοράς, τραγούδια, ποιήματα, κατασκευές, φύλλα εργασίας κλπ. αναπτύξαμε το θέμα!  Δείτε αναλυτικά το θέμα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Πάντα στην αρχή κάθε θεματικής ενότητας παρουσιάζουμε το θέμα μέσα από πίνακες αναφοράς που βρίσκουμε μέσα από το διαδίκτυο. Συζητάμε, σχολιάζουμε και αναλύουμε το θέμα.  Δείτε τους πίνακες αναφοράς για μέρα - νύχτα: ΦΥΣΙΚΗ & ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΑΓΩΓΗ Μέσα στο πρόγραμμα της φυσικής και θεατρικής αγωγής κάναμε πράξη τις έννοιες από τους παραπάνω πίνακες αναφοράς αλλά και άλλα πολλά όπως για παράδειγμα (κοιμόμαστε, πλένουμε τα δόντια μας κλπ.)  ΜΟΥΣΙΚΗ - ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΉ ΑΓΩΓΗ Χορέψαμε & τραγουδήσαμε ένα τραγούδι από τα αγαπημένα μας "Λάχανα & Χάχανα" / Τάσος Ιωαννίδης  Ένας ήλιος, μια ΓΗ, ένα φεγγάρι   Ένας Ήλιος ξεπροβάλλει στρογγυλός σαν πορτοκάλι ένα Ήλιος τι καλά ένας Ήλιος που γελά ένας Ήλιος ξεπροβάλλει στρογγυλός σα...

Πολικά ζώα (φύλλα εργασίας & κατασκευή βήμα - βήμα)

  Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε στο σχολείο μας  "ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ"  με το θέμα "Τα πολικά ζώα" & ως παράρτημα "Τα ζώα σε χειμερία νάρκη" (θα σας το παρουσιάσουμε σε νέο άρθρο).  Δείτε αναλυτικά το θέμα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ (μελέτη περιβάλλοντος)   • Ως κύριο θέμα "τα πολικά ζώα" μάθαμε ποια είναι αυτά μέσα από πίνακες αναφοράς που βρήκαμε από το διαδίκτυο. Είδαμε στην υδρόγειο σφαίρα που βρίσκεται ο Βόρειος & που ο Νότιος Πόλος & μάθαμε να ξεχωρίζουμε πως οι πολικές αρκούδες ζούνε στον Βόρειο Πόλο (Αρκτική) & οι πιγκουίνοι στον Νότιο Πόλο (Ανταρκτική).   Δείτε τους πίνακες αναφοράς με τα πολικά ζώα: ΦΥΣΙΚΗ & ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ   • Μέσα στο πρόγραμμα της φυσικής & θεατρικής αγωγής μιμηθήκαμε τα πολικά ζώα & γίναμε πολικές αρκούδες, πιγκουίνοι κλπ.   ΜΟΥΣΙΚΗ - ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ   • Χορέψαμε και τραγουδήσαμε δύο αγαπημένα τραγούδια: Ο Πιγκουίνος/ Μάνος Βαφειάδης  Ένας πιγκουίνος όμορφος και φίνος α...