«Πίσω από κάθε παιδί που εκδηλώνει την περιέργεια για το περιβάλλον διαφαίνεται ο εκκολαπτόμενος επιστήμονας που συλλέγει δείγματα και πειραματιζεται.»
WWF (World Wide Fund for Nature)
Οι υπαίθριες δραστηριότητες αφορούν κάθε είδους βιωματική δράση που πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη εξωτερικών χώρων για παιχνίδι :
Το φυσικό περιβάλλον (αφορά χώρους που δεν έχουν διαμορφωθεί από τον άνθρωπο (πχ δάσος, θάλασσα, λιβάδι, βουνό κτλ.)
Το διαμορφωμένο εξωτερικό περιβάλλον (αφορά χώρους διαμορφωμένους από τον άνθρωπο (πχ πάρκο, αυλή σχολείου, κήπος σπιτιού κτλ. )
Γιατί το παιχνίδι στους εξωτερικούς χώρους είναι σημαντικό;
Βοηθάει την ανάπτυξη τομέων όπως :
1. Ανάπτυξη και εξάσκηση κινητικών δεξιοτήτων
2. Αισθητηριακή επεξεργασία
3. Αυτορύθμιση
4. Περιέργεια
5. Περιβαλλοντική ευαισθησία
6. Κοινωνικοποίηση
Ιδέες για υπαίθρια παιχνίδια
Παιχνίδια κίνησης και δράσης:
Κυνηγητό, κρυφτό, παιχνίδια με μπάλα, σχοινάκι, κούνια, ισορροπία, αναρρίχηση, παραδοσιακά παιχνίδια ( περνά περνά η μέλισσατ, τυφλό μύγα κτλ ) και κάθε παιχνίδι που δίνει την ευκαιρία στο παιδί να εμπλακεί σε κινητικές δραστηριότητες.
Messy play /sensory play (αισθησιοκινητικό παιχνίδι ):
Υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν: άμμος, λάσπη, νερό, αφρός, πέτρες, κλαδιά, φύλλα, λουλούδια, κοχύλια, ανακυκλώσιμα υλικά, (μπουκάλια, πλαστικά ποτηράκια κτλ) , κουβαδάκια και οτιδήποτε άλλο αποτελέσει έμπνευση για τα παιδιά. Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας μπορείτε να φτιάξετε έναν λασπόλακο, μια λασποκουζίνα, τα παιδιά μπορούν να σκάψουν τούνελ στην άμμο, να χτίσουν κάστρα, να κατασκευάσουν γλυπτά. Αφήστε τους μικρούς δημιουργούς να έρθουν σε επαφή με τα φυσικά υλικά και να ανακαλύψουν νέους τρόπους διαχείρισης τους.
Παιχνίδια παρατηρητικότητας:
Μαζέψτε με τα παιδιά υλικά από την φύση (πέτρες, κλαδιά ,φύλλα και άνθη σε διάφορα μεγέθη καιχρώματα ) και ταξινομήστε τα ανάλογα το χρώμα, το μέγεθος, την υφή. Συλλεξτε φύλλα και άνθη και φτιάξτε ένα φυτολόγιο (το φυτολόγιο μπορεί να είναι θεματικό (πχ συλλογή από κόκκινα λουλούδια ή συλλογή από παράξενα φύλλα ). Αποτυπώστε με χρώμα σε χαρτί τα φύλλα των δέντρων και παρατηρήστε τις διαφορές.
Το κυνήγι του κρύμμενου θησαυρού:
Διοργανώστε ενα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, διαμορφωμένο στον εξωτερικό χώρο που βρίσκεστε. Φτιάξτε μια λίστα από εικόνες που βρίσκονται στον χώρο και αφήστε τα παιδιά να εξερευνήσουν και να βρουν τα κρυμμένα στοιχεία.
Καλλιτεχνικά:
Δημιουργήστε κολλάζ καιζωγραφιές με την παλέτα της φύσης χρησιμοποιώντας χώμα, φύλλα, άνθη, κλαδιά, νερό. Ζωγραφίστε με κιμωλία τον τοίχο της αυλής. Φτιάξτε έναν ' τοίχο μουσικής ' κρεμώντας μελωδούς, κουδουνάκια και οποίο άλλο αντικείμενο κάνει θόρυβο.
Περιβαλλοντικές δραστηριότητες:
Φτιάξτε τον δικό σας λαχανόκηπο. Φυτέψτε γλαστρούλες με αρωματικά φυτά. Κατασκευάστε σπιτάκια και ταΐστρες για τα πουλιά.
Χαλάρωση:
Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος και παρατηρήστε τα σύννεφα κα τα έντομα. Ακούστε τους ήχους της φύσης!
Να έχουμε υπόψη:
Περιορίστε την χρήση της οθόνης.
Διαμορφώστε έναν χώρο στην αυλή ή στο μπαλκόνι όπου το παιδί θα μπορεί να παίζει, να εξερευνήσει, να δημιουργήσει.
Θα ήταν ιδανικό τα παιδιά να έχουν τουλάχιστον 30λεπτά εξωτερικού παιχνιδιού κάθε μέρα.
Βγάζετε τα παιδιά έξω για παιχνίδι, όλες τις εποχές του χρόνου γιατί όπως λένε οι Σκανδιναβοί 'Δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχουν μόνο κακά ρούχα'.
Γκαγκατσούδη Νικολέττα, Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής -Βοηθός Εργοθεραπείας
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου